Megosztás:

Indul a nemzeti tengelysúlymérő rendszer

2017. szeptember 1.

A nemzeti tengelysúlymérő rendszer (tsm) kivitelezési munkálatai augusztus végére minden frekventált helyen befejeződtek. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) beruházásában országosan 89 helyszínen kerül az aszfalt alá automatikus tengelysúlymérő szenzor az útdíjköteles szakaszokon a túlsúlyos járművek kiszűrésére.

A rendszer mozgás közben képes megmérni a járművek tengelyterhelését, összsúlyát, majd ezt összeveti az útdíjadatbázissal, így fény derül az esetleges túlsúlyra. A rendszer az üzembentartót azonosítja és a büntetést neki címezve szabja ki.

Az NFM korábbi tájékoztatása szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság konzorciummal megkötött támogatási szerződés bruttó 29,9 milliárd forintot biztosít a tengelysúlymérő rendszer kivitelezésére.

Tavaly év végén indultak a mérőpontok kialakításával kapcsolatos munkálatok. A Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) a túlterhelt tehergépjárműveket szűri ki automatikusan. Az ilyen járművek ugyanis jobban károsítják az utakat és nagyobb a baleseti kockázat. Emellett a jogkövető fuvarozók versenyhátránya is csökkenhet ezáltal. A rendszer célja nem többletbevételek előteremtése, hanem a jogkövető magatartás előmozdítása – magyarázta korábban az NFM. Adataik szerint a magyar utakon futó kamion és teherautó-állomány 8-10 százaléka túlterhelt, nagy része valószínűleg külföldi.

Érsek István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese korábban részletezte, hogy milyen alapvető közlekedésbiztonsági szempontok sérülnek egy túlterhelt jármű esetében:

  • rosszabb lesz a stabilitás
  • romlik a kormányozhatóság
  • a pótkocsi veszélyesen beleng
  • vészhelyzetben a vezető ösztönösen nem a terhelésnek megfelelően reagál
  • megnő a borulásveszély 
  • a jármű lassabban reagál az irányváltásra
  • a súlypont megváltozásával csökken a stabilitás
  • szokatlan viselkedés az ívmeneti szituációkban
  • vészfékezés estén váratlan helyzet alakul ki

A 89 mérőhelyből 74 az útdíj ellenőrzési (UD) rendszer részét képező állomások tartószerkezetére, további kettő pedig meglévő VJT (változtatható jelzésképű tábla) portálra épül. Így mindössze 13 helyszínen kell új tartószerkezetet építeni.

A projekt során a járművek megállítását nem igénylő, automatikus működésű mérőállomásokat alakítanak ki. A mérési pontokon olyan érzékelőket (WIM = Weigh In Motion szenzorokat) telepítenek, amelyek képesek a mozgó járművek tengelyterhelését és össztömegét meghatározni. Ha az automatikus mérés megállapítja, hogy a jármű túlterhelt, helyszíni ellenőrzés után vagy objektív felelősség alapján is kiszabható a bírság.

A hazai közúthálózaton 2017. szeptember 19-én indul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer. Az objektív felelősségi ágon a szabályszegő gépjármű-üzembentartókra 2017. december 31-ig átmeneti időszak lesz érvényben, melynek tartama alatt szabályszegés megállapítása esetén az üzembentartó csupán figyelmeztetésben részesül, bírság kiszabására részére nem kerül sor.

Forrás: halasinfo.hu, magyar-logisztika.hu

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A járművek súlyát méri az év végén induló új Nemzeti Autóellenőrző Rendszer
  • Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző hálózat épül
  •  

    Aktuális híreink

    Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

    2024. október 9.

    Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

    Bővebben

    Teszteljük a Volvo AERO-t

    2024. október 4.

    Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

    Bővebben

    A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

    2024. szeptember 25.

    Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

    Bővebben

    Ismét segítettünk

    2024. szeptember 20.

    A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

    Bővebben

    Dunai árvíznél segítettünk

    2024. szeptember 18.

    A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

    Bővebben

    Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

    2024. szeptember 14.

    Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

    Bővebben