Megosztás:

Módosulhat a rendszámtábla

2015. november 9.

Számos autósokat érintő változás várható a jövőben, legalábbis ha megvalósulnak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál tervezett változások.

Csökkenhetnek az ügyfelek adminisztratív terhei és a fogyasztók érdekeit szolgáló új megoldások jöhetnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) egyszerűsítési intézkedései nyomán, amelyekről ma adott ki közleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Megkezdődött a gépjárművek rendszámtábláján megjelenő környezetvédelmi plakett és az időszakos vizsgálathoz kapcsolódó jelzőcímke használatának megszüntetését célzó jogszabályi változtatások előkészítése is. A minisztérium elmondta, a rendőrségnek ma is megvan az elvi lehetősége, hogy elektronikus úton betekintsen a vonatkozó adatbázisokba. Így várhatóan a rendőrjárőrök szúrópróbaszerűen vizsgálják majd ezt a kérdést is - ahogy a jogosítványadatokat kérik le ma egy közúti ellenőrzésnél -,  ha eltűnik a két kerek matrica a járművek hátsó rendszámáról

A Vezess.hu szerint a tökéletes megoldás az lenne, ha a közutak mellé telepített forgalom-ellenőrző kamerahálózatot összekötnék az adatbázissal, amely a műszaki vizsgára és zöldkártyára vonatkozó adatokat tartalmazza. Így kiszűrhetőek lennének az engedély nélküli járművek.

További érdekesség, hogy 2016 januárjától térképes lekérdező rendszerben kereshetővé válnak az állampolgárok számára a hivatalos engedéllyel rendelkező, megbízható járműfenntartók elérhetőségei. Közel 13 ezer adat szerepel az adatbázisban jelenleg, autószervizek, gumisok, autófényezők stb. Ez a döntés segíthet az ágazatban jellemző feketegazdaság csökkentését.

Jó hír azoknak, akik jogosítványt szeretnének, hogy a minisztérium közleménye szerint illetékmentessé vállat az első jogosítvány kiadása, ha a parlament elfogadja az erre vonatkozó törvénymódosítást. Ma volt az általános vita a témában, még hátravan a részletes vita, de a minisztérium válasza szerint 2016 januárjától életbe léphet a javaslat. 

2016 januárjától egyébként a KRESZ-vizsgán megjelennek a mozgóképes kérdések is, amelyek nemcsak egy kiragadott pillanatot, hanem egy forgalmi szituációt mutatnak be, ezzel támogatva a helyes válaszadást, a hatékonyabb tanulást.

Emellett a hatóság a jövő évtől kétpéldányossá teszi a közúti járművezetők gyakorlati vizsgáztatásához előírt minősítő lapot egyes szaktanfolyami vizsgák esetében is.  A sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölő dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az intézkedéssel az indokolatlan panaszbejelentések, az ügyfél és intézmény közötti konfliktusos események száma mérsékelhető.

Forrás: www.vezess.hu

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben