Megosztás:

Megjelent az ISO 9001:2015

2015. október 19.

2015. szeptember 15-én megjelent az ISO 9001 Minőségirányítási rendszerek és követelmények nemzetközi szabvány legújabb kiadása. Közel három évig tartott a szabvány szakértők általi felülvizsgálata, mindeközben körülbelül 95 résztvevő és megfigyelő ország segítette elő a szabvány tartalmi korszerűsítését.

Világszerte több mint 1,1 millió tanúsítványt állítottak ki az ISO 9001 alapján. Segítségével a szervezetek bizonyíthatják az ügyfeleknek, hogy a gyártott termékek és a nyújtott szolgáltatások folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek. A szabvány a folyamatok hatékonnyá tételének eszköze is, hiszen alkalmazása lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy könnyebben alkalmazkodjanak gyorsan változó világunkhoz, ezzel is fenntartja és fokozza a vállalatok tartós sikerét.

A 2015-ös kiadás fontos változásokat tartalmaz. Nigel Croft, az ISO/TC 176/SC 2 albizottságának elnöke szerint a szabványra leginkább az „evolúciós" jelző illik. Az ISO 9001 korábbi verziói meglehetősen előíró jellegűek voltak, számos követelményt, dokumentált eljárást és feljegyzést foglaltak magukban. A 2000-es és 2008-as kiadások már főként a folyamatokra összpontosítottak és kevésbé a dokumentációra.

Elődjeihez képest az ISO 9001 legújabb kiadásának középpontjában a teljesítmény áll, melyet a kockázatalapú gondolkodásmód alapelveivel és a PDCA- (Plan – Do – Check – Act; (Tervezés – Megvalósítás – Ellenőrzés – Intézkedés) ciklus módszereivel ötvöztek. A kidolgozás során fontos szempont volt az integrálhatóság, hiszen ha az irányításirendszer-szabványok felépítése azonos, könnyen összehangolhatók más szabványokkal.

Az új verzió szilárd alapot biztosít a leginkább szabványosított területek ágazatainak, mint például az autóipar, a repülőgépipar, gyógyszeripar stb., és figyelembe veszi a megváltozott igényeket is.

Az ISO 9001:2015 helyettesíti a korábbi kiadást. A szervezeteknek a megjelenéstől számítva 3 év áll rendelkezésre az áttérésre. Az ISO 9001:2008 szerinti tanúsítványok 2018. szeptember 15-én elvesztik érvényességüket.

2015. szeptember 15-én megjelent az ISO 14001:2015 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató is. A Magyar Szabványügyi Testület már dolgozik a szabványok magyar nyelvű változat kiadásán.

Forrás: www.mszt.hu

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben