Megosztás:

Alternatív üzemanyag-ellátó kutak

2014. február 13.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága támogatja az alternatív üzemanyag-ellátó kutak európai hálózatának megépítésére irányuló bizottsági elképzelést.

A 2013. januárjában tett bizottsági javaslat azt célozza, hogy Európa szerte kiterjesszék az alternatív üzemanyagot kínáló kutak és állomások hálózatát. Végre megoldást javasolnak a "tyúk-tojás" problémára, mely szerint az autósok azért nem váltanak járműtípust, mert nincs megbízható alternatív kúthálózat, míg a kútüzemeltetők azért nem építenek komplett hálózatot, mert az alternatív  üzemanyagokra nincs kellő kereslet.  Az EU most minimum területi lefedettséget javasol elektromos, hidrogén és természetes gáz hajtású járműveket kiszolgáló kutak kiépítésére.

A gondokat az is tetézi, hogy az alternatív meghajtással szerelt járművek drágák, hiszen az irántuk megnyilvánuló nyomott kereslet nem vált ki kellő versenyt a járműgyártók körében. A bizottsági javaslatban a tagállamokat felszólítják az EU minimum követelményeinek megfelelő nemzeti előírások elfogadására, ami többek közt kiterjed a városi zsúfoltság enyhítésére (villamos meghajtású járműveket szélesebb körben hasznosító tömegközlekedés révén), a villanyhajtású járművek áramfogyasztási csúcsidőn kívüli töltésére, a kábel nélküli újratöltési technológia kifejlesztésére, a fogyasztók kellő tájékoztatására a rendelkezésre álló üzemanyagokról és azok áráról, a közgazdaságilag önfenntartó megoldásokra, ugyanakkor a lehetséges EU pénzügyi támogatásokra.

A közvetlen környezetvédelmi szempontokon túl az alternatív megoldások jelentősége abban rejlik, hogy nagyobb mértékű igénybe vételükkel sikerül majd csökkenteni Európa olajfüggőségét, ami együtt járna az emergiaellátás biztonságának növekedésével.

A fuvarozó szakma nemzetközi szinten támogatja az EU javaslatok megvalósítását. Ugyanakkor javasolja, hogy ösztönző rendszert vezessenek be az alternatív meghajtású járművek elterjedésének támogatására mind a személyi, mind az árufuvarozási ágazatban. Eközben el kell kerülni minden kényszerintézkedést, ami megakadályozhatja a már korábban beszerzett diesel meghajtású járművek hasznosítását azok teljes életciklusa alatt.

Az alternatív hajtású tehergépjármű beszerzési ára ma még lényegesen magasabb a diesel jármű áránál: LNG - plusz 30-60 ezer euró, elektromos hajtás - kétszeres beszerzési ár, hidrogén meghajtás - négszeres ár. Az alternatív hajtású jármű üzemeltetése évente mintegy 2500 - 6500 euróval többe kerül, mint a diesel gépjárműveké. Az alternatív megoldások súly-térfogat aránya is kedvezőtlenebb a diesel-hajtásokhoz képest, ugyanis valamennyi új megoldás nagyobb és súlyosabb üzemanyagtartály használatát igényli. A hatótávolság csökkenése gyakoribb tankolást tesz szükségessé, ami kedvezőtlenül hat a fuvarozás önköltségének alakulására. Növelni szükséges egyes alternatív üzemanyagok használatának biztonságát is.

Tehát még számos probléma vár megoldásra az alternatív üzemanyagok elterjedésének terén.

Forrás: Autó Közlekedés XXVI. évfolyam (2014. február 3.)

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben