Megosztás:

Fagyós tippek autósoknak

2012. február 14.

Az utóbbi hetek szokatlan hidege kemény igénybevétel az autóknak, nem véletlenül járt már ebben a dermesztő fagybn sok autós úgy, hogy nem nyílik a jármű autója, vagy rosszabb esetben a motor nem indul...És ezek mellett a a hó és jégkaparás már csak egy rutin feladat.

Ha lemerült az akkumulátor

Annak, ha a motor nem indul be, számos oka lehet, leggyakrabban természetesen az akkumulátor mondja fel a szolgálatot. A kemény hideg nem tesz jót az áramforrásnak, ráadásul az átfagyott motort megforgatni a dermedt olaj miatt az önindítónak is nehezebb, ezért több áramot igényel a gyengélkedő akkumulátortól: az eredmény gyakran éppen átforduló motor, amely az induláshoz azonban kevés. Javíthatunk a helyzeten, ha a kuplungot kinyomva tartjuk önindítózásnál, így legalább a váltóolajat nem kell forgatnia az elektromos motornak.
Ha nem indult be a járgány, két megoldás maradt a kellemetlen probléma megoldására. Először is egy másik, már járó motorú autóról kábelek segítségével áramot vezetünk a kocsinkba, hétköznapi nyelven bebikázzuk, esetleg választhatjuk a behúzást vagy a betolást is. Ez utóbbi ugyanakkor automata autók esetén lehetetlen, dízeleknél pedig nem igazán ajánlott a motorban lévő hatalmas kompresszió miatt. Természetesen ha lejtőn állunk, a bikázás felesleges, gurítsuk meg az autót, aztán próbáljuk beindítani a motort.

A bikázásra számos tipp létezik, de legbiztonságosabb a kézikönyv szerinti eljárás alkalmazása:

Bajban a hűtőfolyadék

Az elgyengülő telep megakadályozza a motor beindítását, de ennél súlyosabb következményekkel járhat a hűtőfolyadék megfagyása. Ha ősszel elmaradt, benzinkutakon legalább most érdemes megméretni a hűtőközeg fagyáspontját. Mínusz 30 fokig legyen jó, mert a jég szétfeszítheti a motort, ha pedig jégdugó keletkezik a rendszerben, attól felforrhat a hűtővíz, károsodhat a hengerfejtömítés és a hengerfej.
A párától az ajtóhoz fagyhat gumitömítés
Baj lehet a fémhez fagyó ajtótömítésekkel, de ez megelőzhető. Elég a kédereket megtisztítani, majd áttörölni gyógyszertárban beszerzett glicerinnel vagy befújni szilikonos spray-vel. Jó hír, hogy a gázolaj dermedésétől, a paraffin kiválásától nem kell tartani, a töltőállomásokon kapható gázolajnak bírnia kell a mínusz 20 fokos hideget is.
Ezekben a napokban különösen fontos, de a teljes téli időszakra igaz, hogy legyen az autónkban jégkaparó, jégmentesítő spray, hóseprű, meleg hálózsák és nem távirányítós, kulccsal nyíló zár esetén a zsebünkben zárolajzó jégoldó.

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben