Megosztás:

Szemünk védelme képernyő előtt

2011. június 15.

Sokan töltik egész napjukat a számítógép képernyője előtt a munkahelyükön, majd hazaérve kezdődik az újabb fejezet: közösségi oldalak, online játékok és egyéb érdekes honlapok nézegetése. Az eredmény gyakran a fáradt és fájdalmas szem.

A jelenségnek már neve is van: számítógépes látás szindrómának (CVS) hívják, és tünetei között megtalálható a (fejfájás), a száraz, viszkető szem és a (szédülés).

Mivel sok szakmához nélkülözhetetlen a képernyő folyamatos használata, az alábbi tippek segíthetnek elkerülni az ezzel járó kellemetlenségeket:

-          Megfelelő világítás. Egy asztali lámpa felállításával máris nagyban csökkenthetjük a szem terhelését

-          Megfelelő elhelyezkedés. A legkényelmesebb, ha kicsit lefelé kell néznünk. Próbáljuk minimálisra csökkenteni a fény visszaverődését az ablakokról!

-          Pislogás. A képernyő hosszú nézése közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, pedig nagyon fontos a könnyképződéshez, ami a szem kiszáradása ellen véd. Figyeljünk rá oda, el ne felejtsük!

-          Tartsunk szünetet! Ha megoldható, 20-30 perc gépezés után keressünk egy távolabbi pontot, és azt nézzük legalább fél percig! Ezalatt a szemnek más izmai dolgoznak, és az eddig igénybe vettek pihenhetnek egy kicsit.

-          Eddzük a szemet! Számtalan gyakorlat közül válogathatunk, amelyek erősebbé teszik a terület izmait. A legegyszerűbb, ha egyenesen tartott fejjel nyolcasokat írunk le a szemünkkel. Vagy kipróbálhatjuk, hogy a mutatóujjainkat nagyjából 2 és fél centiméterre tesszük egymástól, és egy távolabbi pontot keresve átnézünk a rajtuk, majd újra az ujjainkra fókuszálunk. Ismételjük meg néhányszor a gyakorlatot!

A számítógép előtti munkavégzés és munkavédelmi szabályozása

A számítógép előtti munkavégzés rohamos elterjedése, és az abból fakadó egészségügyi, munkabiztonsági kockázatok szükségessé tették olyan szabályok alkalmazását, amelyek minden olyan munkavállalóra vonatkoznak, akik napi munkaidejükből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használnak, továbbá az őket foglalkoztató munkáltatókra.

A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. A szabályozásról bővebben itt olvashat!

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben