Megosztás:

Jön a használatarányos útdíjfizetés

2011. március 29.

A legfrissebb tervek szerint akár már 2012 közepén elindulhat a használatarányos útdíj-fizetési rendszer bevezetése Magyarországon. A kilométerenkénti elektronikus fizetés eleinte csak a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre vonatkozna, de később a személyautóknál is bevezetésre kerülhet.

Bár a használatarányos elektronikus útdíj bevezetésének terve itthon nagyjából 2006 óta napirenden van, a konkrét munkálatokat többször is elhalasztották, mivel az átállás költsége tízmilliárdokra tehető. A jó pár éves halogatása után a Fidesz-kormány azonban először 2013-ra, a legutóbbi nyilatkozatok szerint pedig akár már 2012 közepére tervezi a rendszer elindítását. A Széll Kálmán-és az Új Széchenyi Terv programjában is szereplő használatarányos útdíj költségei akár néhány év alatt megtérülhetnek. Becslések szerint a mai 20 milliárd helyett 60 milliárd forint érkezhetne a kasszába, ami azt jelenti, hogy megháromszorozódna a fuvarozóktól beszedhető pénz. Ezt a becslést a minisztérium a Szlovákiában tavaly már elindított rendszer adataira alapozza.

Az új rendszer bevezetése sokaknak drágábbá teszi majd a magyar úthálózat használatát. Különösen igaz ez az országon átmenő tranzitforgalomra.  Jelenleg az ország nyugati és keleti határa közötti körülbelül hatszáz kilométeres távolságért egy tehergépjármű üzemeltetője kevesebbet fizet nálunk, mint például egy Ausztriában megtett száz kilométeres szakaszért. A kilométerenkénti átalánydíjon azonban emelni nem lehet, mert azt közös európai szabályok maximalizálják 11 euróban. Európai összehasonlításban - ha azt vesszük alapul, hogy egységnyi díjért hol, mennyit lehet autózni a gyorsforgalmi úthálózaton - Magyarország a legolcsóbbak közé számít.

Bár a pontos díjakra vonatkozó tervet a kormány még nem közölte, becslések szerint a 11 euróban maximalizált napidíjjal szemben a jövőben az ország átszelése Záhony és Hegyeshalom között 70-80 eurójába is kerülhet a fuvarozóknak. Az új tarifarendszer vélhetően figyelembe fogja venni a járművek környezetvédelmi besorolását és súlyát is a fizetendő összeg meghatározásánál.

Hogyan működik a rendszer?

A használatarányos díjfizetés megoldására ma már nem igazán elfogadott a fizetőkapus rendszer használata, ahol a kapuknál a járműveknek meg kell állnia. Az elektronikus rendszer esetében a kapu magától észleli, hogy az autó belépett a fizetős övezetbe. A jármű meg sem áll, csak a felüljárón vagy kapun elhelyezett érzékelő lép érintkezésbe a járműben dolgozó jeladóval. A rendszer ezzel egyidőben akár le is emeli a díjat a megadott bankszámláról, vagy havi összegzésben kiszámlázza azt az ügyfélnek.


A befolyó pénzek a kormány ígérete szerint visszakerülnek az utakra, s abból a felújításokat, útépítéseket fizetik majd, melyeket a közúti infrastruktúra fenntartását részben az útdíj-matricák bevételeiből finanszírozó útpénztár már nem tudott fedezni.

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben