Megosztás:

Megelőzhető lesz a vezetés közbeni elalvás

2010. november 23.

Sok végzetes közúti baleset okozója a fáradtság, ha például akár csak néhány pillanatra lecsukjuk a szemünket vezetés közben. Sokan azonban nem teszik vagy tehetik meg, hogy ilyenkor megálljanak egy kis pihenőre. Különösen igaz ez a kamionsofőrök esetében. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban a jövőben megakadályozható lesz, hogy a vezető elaludjon a volán mögött.

A Fraunhofer intézet digitális-orvosi-eszköz-kutató részlege egy olyan szerkezet fejlesztésére adta a fejét, ami az elalvás előtt figyelmeztetné és ébren tartaná a vezetőt. A több autógyártóval is kapcsolatban álló kutatócsoport által kifejlesztett „Eye Tracker” a szem mozgását figyeli, és abból következtet az elalvás jeleire. A szerkezet a szemet figyelő kamerából áll. A készülékek háromdimenziós képet képesek alkotni a sofőr szeméről és ez alapján értékeli a fáradtság mértékét. A megfigyelt ebből persze semmit nem vesz észre, mivel a kamerák infravörös fény alapján tájékozódnak, az emberi szem pedig ezt nem észleli. Az infravörös fény további előnye, hogy a rendszer sötétben és akkor is működik, ha a vezető - akár tükrös - napszemüveget hord.

A szerkezet lényege az lenne, hogy amennyiben a szem és a szemhéj már lassabban mozog, fény és hangjelzésekkel, illetve erősen rezgő kormánykerékkel jelezne. Bár a már említett prototípus még igencsak furcsán néz ki, egyelőre nagy objektívekkel és tetemes mennyiségű kiegészítő eszközzel működik csak, a fejlesztők optimisták. A későbbi változatok működhetnek akár a mobiltelefonoknál már bevált méretű lencsékkel is, melyeket már sokkal diszkrétebben el lehet helyezni az utastérben.

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben