Megosztás:

Burgenlandi magyar várak

2010. november 23.

A történelmi Magyarország területén elindított körutunk lassan a végére ér. Mostani cikkünkben Ausztriába érkezünk, ahol az osztrák-magyar határtól alig pár kilométerre csodálatos várkastélyok bújnak meg az Alpok vonulatai között. A helyszín Burgenland, ahol négy magyar történelmi múlttal rendelkező várat látogatunk meg

A határtól mindössze tíz kilométerre találjuk a piros-sárga zsalugáteres, impozáns Léka várkastélyát.
A 13. század elején német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. 1676-tól a 20. század elejéig a vár Esterházy-tulajdonban volt, 1980 óta pedig a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona.

Az alsóvár jelentős része szállodaként üzemel. A szállodából külön feljárat vezet a várba, ahol szabadtéri színpad, játszótér, sőt igazi "korabeli" tekepálya is található. A kastély minden helyisége felújított, az első szinten korabeli konyha, étkező és ivó található, de van kultuszterem és lovagterem is.

A várban lévő 600 fős koncertterem ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő lockenhausi kamarazene-fesztiválnak. A vár egész évben látogatható, felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,5, diákoknak és a hotel lakóinak 4 euróba kerül a belépőjegy.

Az 50-es úton továbbhaladva Lékától mintegy húsz, Felsőőrtől (Oberwart) 15 kilométerre Bernsteinben található Borostyánkő vára, amely már a római időkben is fontos helyszín volt, hiszen határában húzódott a Borostyánút.

A vár, melynek eredete a 13. századra vezethető vissza, magasan trónol a Tauchen völgye felett. Feltétlenül érdemes megtekinteni a korai barokk lovagtermet (a 17. század közepén keletkezett) és díszes, stukkós mennyezetét. A vár a 70-es évek óta szállodaként üzemel, 1998-ban az "Európa leghangulatosabb szálláshelye" díjban részesült. Bernstein várában született Almásy László gróf, akinek élete adta a témát Michael Ondaatje "Angol beteg" c. művéhez. Előzetes bejelentést követően megtekinthetőek a vár egyes külső és belső részei és a lovagterem, a többi rész a hotelvendégek részére van fenntartva.

A Felsőőr felé vezető B50-es útról le kell térni Kelet felé, hogy egy keskenyebb erdővel szegélyezett úton érkezünk meg Városszalónakba, ahol 1271 óta áll a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára emelt kis várkastély, mely a 16-17. Században a Batthyány-család tulajdonában volt. A várostól mély természetes völgy választja el, melyet monumentális méretű híddal íveltek át. A hozzá tartozó város 10 m-rel magasabb széles hegytetőn épült. Jelenleg múzeumi és kulturális célokra használják.

Mindössze 20 kilométerre fekszik Borostyánkőtől és Lékától egyaránt Kirchschlag vára. Az 1144-ben épült várhoz csupán turistautak vezetnek, a településen táblák jelzik ezek indulási helyét. Az egykoron Pálffy-tulajdonban lévő vár leghíresebb eseménye az évenként megrendezésre kerülő rockfesztivál (ROCK auf der BURG).
A várat folyamatosan felújítják, így egyre szebb képet mutat. Fentről csodás kilátás nyílik a tájra.

Érdekesség, hogy az osztrákok létrehoztak egy ún. Kastély-utat, a Schlösserstrasse elnevezésű témaútvonal Ausztria keleti felén, Stájerországban és Burgenlandban kalauzolja a turistákat.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A gyógyító só
  • Kárpátalja „tengerszeme”
  • Felvidéki kincses városok nyomában
  • Várak mögött megbúvó mézeskalácsfalu
  •  

    Aktuális híreink

    Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

    2024. október 9.

    Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

    Bővebben

    Teszteljük a Volvo AERO-t

    2024. október 4.

    Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

    Bővebben

    A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

    2024. szeptember 25.

    Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

    Bővebben

    Ismét segítettünk

    2024. szeptember 20.

    A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

    Bővebben

    Dunai árvíznél segítettünk

    2024. szeptember 18.

    A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

    Bővebben

    Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

    2024. szeptember 14.

    Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

    Bővebben