Megosztás:

Tovább bővül az M3-as

2010. szeptember 28.

Napjainkban számos olyan infrastrukturális megoldás létezik, amely a közlekedés biztonságosabbá tételét, a veszélyre való figyelem felhívást szolgálja a különösen balesetveszélyes útszakaszokon. Európában több évtizedes múltra tekint vissza a színében, felületében - s esetenként mintázatában - eltérő útburkolatok kialakításának ötlete, melyet mostantól talán hazánkban is elkezdenek sikerrel alkalmazni.

Ezen megoldások családjának egyik ismert tagja a Living Road, amely figyelemfelhívó színe miatt már messziről felismerhető. Speciális útburkolata fontos szerepet játszhat a közúti balesetek elkerülhetőségében, a veszélyes helyszínek időben történő észlelésében, valamint a járművek féktávolságának csökkentésében.

Előnyei miatt a rendszert az Egyesült Királyságban - amelyet elismerten a Föld legbiztonságosabb közúthálózatával rendelkező országai között tartanak számon - mintegy 20 éve alkalmazzák. De milyen előnyöket nyújthat ez a speciális burkolat? A legfontosabb, hogy felületi érdessége miatt a burkolat a gumiabroncsoknak az átlagosnál jóval nagyobb tapadást biztosít, ezáltal mintegy 50 %-kal képes csökkenteni a féktávolságot. Kedvező tulajdonsága száraz, valamint csapadékos időben, ill. a téli időszakban egyaránt megmarad.

További előnye, hogy a hagyományos aszfalttól eltérő, erősen feltűnő színezése miatt már nagyobb távolságból is észlelhetővé teszi a közúti közlekedés veszélyes helyszíneit. A speciális felfestésben különböző útburkolati jelzések is kialakíthatók, melyek – a környezetükből kiemelve – külön is felhívhatják a figyelmet a helyszínen jellemző veszélyekre. A felületi érdesség megfelelő zajhatást is biztosít. Ennek megfelelően a speciális burkolatra ráhajtáskor a gumiabroncsok felől érkező zaj felhívja a járművezető figyelmét, hogy veszélyes helyen jár. Ez különösen éjszaka, ill. rossz látási viszonyok esetén lehet fontos.

A Living Road burkolatot általában az általánosnál nagyobb veszélyességű kijelölt gyalogos-átkelőhelyek és útkereszteződések előtt alkalmazzák, de a rendszer telepíthető más helyszínekre is (pl. vasúti átjárók elé, körforgalomba stb.), vagy szolgálhat kerékpársávok megjelölésére. Az útburkolat tartósságát 4-6 évben jelölik meg, mely természetesen függ az átmenő forgalom nagyságától is. A tartóssági időtartam ugyanakkor azt is jelzi a közútkezelők részére, hogy a kedvező hatás fenntartása időszakonként anyagi áldozatokkal is jár.

A Living Road speciális útburkolatot Magyarországon  elsőként Debrecenben alkalmazzák. Az útburkolatot 2010 június közepén a Csapó-Pacsirta utca kereszteződésében lévő gyalogosátkelő elé telepítették, ahol az elmúlt két évben összesen 13 személyi sérüléses baleset történt.
A telepítést következő négy hónapban a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai figyelemmel kísérik, hogy az új burkolat mennyiben befolyásolja a balesetek számának alakulását. Amennyiben a rendszer beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy Debrecenben várhatóan más kereszteződéseket is ellátnak hasonló útburkolattal.

Forrás: integratorforum.hu

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben