Megosztás:

Változások a kötelező biztosításban

2010. április 27.

Hamarosan megszűnhet az év végi hajrá a kötelező autóbiztosítások terén. Mostantól ugyanis nem csak január elsejétől köthetünk új kötelezőt a járművünkre. A tavaly elfogadott, idén év elején életbe lépett törvény számos más ponton is alaposan átírta a kötelezővel kapcsolatban eddig ismert szabályokat. Sőt, a törvény április elsejétől már módosult is!

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy ellentétben az eddigi gyakorlattal, mely szerint aki váltani szeretne, minden év január elsején teheti azt meg, mostantól az új kötelező biztosítás megkötésének lehetősége nem ehhez a dátumhoz kötődik, hanem minden évben ahhoz a naphoz, amikor a legutóbbi biztosítást megkötöttük. Tehát aki például év közben júniusban vesz új autót, az a következő év júniusában dönthet úgy, hogy másik társasághoz szerződik. A kötelezővel foglalkozó biztosítók ezután is mindig novemberben teszik majd közzé a következő évi ajánlataikat, és az akkor meghirdetett árakat kell egész évben megtartaniuk. Hogy az autóhasználók ne feledkezzenek meg arról a jogukról, hogy 1 év leteltével máshova is szerződhetnek, 50 nappal a szerződés lejárta előtt értesítést kell kapniuk a biztosítótól, ami figyelmeztet az új időszak díjaira és hogy válthatunk. A régi szerződést - ugyanúgy mint eddig - 30 nappal annak lejárta előtt kell felmondani.

Eddig is élt az a lehetőség, hogy a gépjárműflotta esetén a biztosítók eltérjenek a kihirdetett díjaktól, és kedvezőbb feltételeket biztosítsanak. Ezen a területen két fontos változás történt: az egyik, hogy a törvény most már szabályozza, hogy mit tekintünk flottának: a legalább öt járműből álló gépkocsiparkot. Az öt járműbe az autó, a pótkocsi, a traktor, de még a quad is beleszámít. A lényeg, hogy egy biztosítónál, egy üzembentartó nevén legyenek ezek a gépjárművek. Másik fontos változás, hogy áprilistól ez az üzembentartó magánszemély is lehet, ellentétben azzal, hogy eddig csak egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaságok lehettek a „gépjárműflotta tulajdonosai”.

A károk kifizetésével kapcsolatban szigorodott a szabályozás. A mostani törvény ugyanis számlához köti a teljes összeg kifizetését. A számlán pontosan fel kell tüntetni a munkadíjat és az anyagköltséget. Ha a károsult nem mutat be alakilag megfelelő számlát a javítás költségeiről, akkor csak a kártérítés nettó összegét kaphatja meg, az áfát nem. Ezzel a törvény a „feketéző” műhelyek tevékenységét is próbálja visszavetni.

A biztosítók mostantól jogosultak, sőt kötelezettek műszaki vizsgára küldeni a súlyosan károsult autót. Ez akkor történhet meg, ha a sérülés az autó kormányát, futóművét, karosszériáját érinti. Ha a jármű totálkáros, és a tulajdonos nem kívánja megjavíttatni, akkor úgy juthat hozzá a biztosítási összeghez, ha bemutatja a hulladékká vált autó bontási igazolását.

A törvény ellen azonban maguk a biztosítók fordultak alkotmánybírósághoz, arra hivatkozván, hogy a vétlen autóst igazságtalan ilyen kötelezettségnek kitenni. A törvényt ezután februárban módosította a parlament, és a módosítás április elsejétől hatályos. Eszerint jelenleg egy üzembentartói nyilatkozat szükséges arról, hogy a kárfelvétel utáni 8 napon belül az üzembentartó szakszervizben megjavíttatja az autót. Ez esetben nincs kötelező műszaki vizsga. Ellenkező esetben továbbra is érvényben marad, hogy ha a biztosított ezt elmulasztja, akkor csak az áfa nélküli kárösszeg 60 százalékát veheti fel előlegként, a maradék összeg kifizetése pedig a fenti feltételek teljesítéséhez kötődik.

 

Vissza

 

Aktuális híreink

Ismét MagyarBrands díjasak lettünk

2024. október 9.

Újabb elismerés a K&V számára: immár 9. alkalommal nyertük el a MagyarBrands Kiváló Üzleti Márka címet!

Bővebben

Teszteljük a Volvo AERO-t

2024. október 4.

Úgy tűnik, az idei ősz a tesztelés évszaka a K&V flottánál... Már egy hónapja nyúzzuk a Volvo AERO nyergesvontatót, és eddig nagyon elégedettek vagyunk az üzemanyag-hatékonyságával. Izgatottan figyeljük a további eredményeket, hogy biztosak legyünk: jó választás lehet a jövőben, a fenntarthatóbb jövőért.

Bővebben

A Mátrai Szüreti Fesztiválon pörögtünk

2024. szeptember 25.

Meleg szívvel gondolunk vissza a csodás múlt hétvégére, amikor a Mátrai Szüreti Fesztiválra nyerges vontatónkkal kitelepülve rengeteg fantasztikus emberrel találkozhattunk.

Bővebben

Ismét segítettünk

2024. szeptember 20.

A K&V idén is aktívan segítette a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkáját: múlt szombaton autóbuszunkkal gondoskodtunk róla, hogy a gyermekek Budapestről Pécsre, majd vissza utazhassanak, és részt vehessenek egy különleges programon.

Bővebben

Dunai árvíznél segítettünk

2024. szeptember 18.

A Halápi Ranch gyors segítségért kiáltott: a közelgő áradás veszélyezteti lovaikat és takarmányukat, mi pedig azonnal léptünk. 

Bővebben

Rangos elismerést kapott a K&V a Forbes Gálán

2024. szeptember 14.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V Logistic Solutions idén elnyerte a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díját a Sikeres Generációváltás kategóriában. 

Bővebben